Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов : Нямаме никакви основания да считаме, че излизаме от кризата

Никоя държава не е намерила печелившата формула за излизане от икономическата криза. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който се включи в дискусията по четвъртия годишен икономически доклад за президента. Премиерът заяви, че България ще иска сериозен ресор за следващия наш представител в ЕК. Президентът Георги Първанов посочи, че бихме могли да претендираме за ресор „Енергетика”.

Премиерът Борисов беше категоричен, че ако някой открие точна рецепта за справяне с кризата, ние бихме я ползвали.
Бойко Борисов: Просто ние щяхме да я препишем и да я изпълним веднага, и нямаше да я дискутираме.
Борисов заяви, че страната ни ще се бори да получи повече средства от еврофондовете. Той гарантира, че това ще стане. Притеснението му е , че не сме готови да усвояваме тези пари. Бавят се проекти заради борбата за комисионни, добави Борисов. За България е много важно да излъчи силен еврокомисар.

Какви са вижданията на президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов за бъдещата длъжност на нашия комисар:
Георги Първанов: Не е моя работа аз да се произнасям по темата за българския еврокомисар, но виж, това за сферата, която ще му бъде предоставена, аз лично смятам, че разположението, което България си извоюва в европейската енергетика, ние бихме могли да претендираме за едно такова място.
Бойко Борисов: Би било прекрасно, ако ни дадат енергетиката, но се съмнявам, че ще ни я дадат. Естествено, ние можем да я поискаме, ще я поискаме, и регионална политика ще поискаме, новите технологии или добросъседството. Ще опитаме да искаме голям ресор.

Борисов категорично отхвърли появилите се информации, че ГЕРБ и Синята коалиция готвят лустрационни текстове за свалянето на президента.
Бойко Борисов: Кой президент да сваляме?
Репортер: Българският.
Бойко Борисов: Нали са го избрали хората. След като е избран един човек, какъвто и да е той, на даден пост, трябва да се съобразяваме с избора на народа. Аз не съм чул подобно нещо. В ГЕРБ подобна теза с мен не е обсъждана. Не вярвам да се съберат да обсъждат подобно нещо без мен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна