Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще бъде българският еврокомисар

Председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов не отхвърли възможността кандидатът за еврокомисар да е външният ни министър Румяна Желева. В интервю за предаването на „Хоризонт” „Събота 150” Цветанов потвърди казаното от премиера Борисов, че предложението ни ще е за член на ГЕРБ, и то жена.
Цветан Цветанов: Мисля, че по-демократично и по-хубаво е, когато бъде обсъждана дадена кандидатура. Тя се явява като един действително голям фаворит в тази надпревара, но не е изключено да бъдат направени номинации от структурите по места и за друг, който би могъл да бъде номиниран и да участва в съответните номинации. Румяна Желева е действително един достоен бъдещ еврокомисар, ако бъде избрана и събере подкрепата на цялата партия. Бъдещият еврокомисар трябва да има подкрепата и ще съгласуваме кандидатурата с ЕНП.

Цветан Цветанов обясни, че номинациите за кандидат за еврокомисар ще започнат след празничните дни на областно ниво, след което ще бъдат обсъдени и в централата. Според него процедурата ще завърши до две седмици, след което за официалното решение ще бъдат уведомени и партньорите на ГЕРБ в парламента.

Евродепутатите Ивайло Калфин от БСП и Мария Неделчева от ГЕРБ също коментираха Румяна Желева като евентуалната българска кандидатура за еврокомисар.
Ивайло Калфин: Този въпрос не е коректен, ще извинявате. Г-жа Желева е човек, който има опит в Европейския парламент, избрана е за външен министър на България, очевидно има своите качества, но това решение е на министър-председателя.

Мария Неделчева: Бих искала да привлека вниманието и към още един аспект от тази тема. Важно е да привлечем вниманието върху това, какъв ресор ще бъде даден, извоюван от България. Г-жа Желева е също толкова позната в европейския парламент, ЕНП е твърдо зад нея, докато предишният комисар беше излъчен от група, която не е сред двете водещи нито в парламента, нито пък е парламентарно представена в национален план.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна