Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две социални заведения ще бъдат открити в Добрич

Гинка Димитрова - кореспондент на БНР в Добрич

В Добрич днес ще бъдат открити две социални заведения- защитено жилище за хора с интелектуални затруднения и обновената база на Дневния център за деца с увреждания.

В защитеното жилище ще се осигурява денонощна грижа за 6 жени с умерена умствена изостаналост от дома в каварненското село Българево, Добрич, София и Пазарджик. Жените са на средна възраст 30 години, ще разполагат със спални помещения, кухненски блок, санитарни възли, зала за занимания. Персоналът включва психолог, социален работник, трудо-терапевт, медицинско лице и санитари. Целта е да се даде възможност на хора с интелектуални затруднения да водят относително независим и пълноценен живот чрез изграждане на среда, близка до семейната.

Обновеният център за лица с увреждания е с достъпна архитектурна среда. Капацитетът е за 56 деца на възраст от 3 до 18-годишна възраст с физически и ментални увреждания, заболявания на централната и периферна нервна система и забавено интелектуално развитие. С децата също ще работи екип от специалисти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени