Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

174 са случаите на двойно гласуване на парламентарните избори

174 са случаите, при които едно лице е гласувало два пъти на изборите за 41-во Народно събрание, сочат данните на ГРАО. 79 от случаите са в Турция, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан на пресконференция по повод сезирането на Конституционния съд от страна на РЗС за нарушение при изборите.

Според Лютви Местан, ако тези 79 гласа от Турция са дадени само за една политическа партия, то те не биха могли да променят резултата и не биха могли да имат отношение към отделен депутатски мандат. В мотивите за сезиране на Конституционния съд от страна на РЗС се казва също, че не е възможно в една секция, в един ден, да гласуват повече от 1000 души.

От ДПС са направили справка във външно министерство, в която в Мадрид например в една избирателна секция са гласували 2294 избиратели, посочи Местан. "Не бихме били правова държава, ако възприемаме вота в Мадрид за коректен само защото ДПС там губи изборите, а ГЕРБ ги печели."

Парламентарната група на ДПС е изпратила становище до Конституционния съд, в което заявява, че искането на РЗС за касиране на изборите в Турция за обявяване на незаконосъобразен избора на депутати от ДПС, е недопустимо и неоснователно и затова следва да бъде отхвърлено.

По-късно в изявление от парламентарната трибуна Яне Янев каза, че ПГ на РЗС иска Правната група на НС да излезе със становище по делото на Конституционния съд и то да бъде обявено следващата седмица в парламента.

Правителството да излезе със становище до 10 октомври, Външно министерство да изиска протоколите и чувалите с бюлетините от Турция, а министър Румяна Желева да уволни чиновниците, които до този момент са бездействали. От РЗС искат също ГРАО да оповести колко души са гласували едновременно в Турция и в България, и колко са фантомите на изборите за 41-вия парламент.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени