Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Брюксел пита – колко министри вкарахте в затвора

Правителството внася жалба до Конституционния съд за обявяване за противоконституционен само чл. 1 от Закона за амнистията, съобщи премиерът Бойко Борисов. Този член оневинява висшите държавни чиновници за извършени от тях престъпления по непредпазливост.

Мотивът да се поиска отмяна от члена на Закона за амнистията, който се отнася само до висшите държавни чиновници, е да се види моралът на управлявалата преди тройна коалиция, обясни премиерът Бойко Борисов.

"Искам да знаят хората тройната коалиция какъв закон са приели и защо се надсмиват бившите министри – казват: "Да видим кога ще ни осъдите". Защото почти всичките имат небрежна безстопанственост, а някои сме ги уличили вече."

Освен моралът, Борисов обясни, че сегашният Закон за амнистията освобождава от наказателна отговорност извършителите на небрежни престъпления, които са ги извършили до 1 юли 2008 г. и по този начин се цели да се прикрият доста неизгодни за държавата сключени сделки, които са я ощетили със стотици милиони лева.

"Това, което най-лесно се доказва и най-лесно би могло да получи възмездие и присъда, е тази небрежна безстопанственост, защото тя е много видна. Там са видни как са потопени десетки, стотици милиони в различни сделки. Толкова ли е натоварена съдебната система със съдене на министри, кметове и други длъжностни лица. Предлогът е много миловиден – да се разтовари, но аз питам – колко министри? И Брюксел пита – колко министри вкарахте в затвора?"

Другата седмица ще има решение дали правителството ще закупи един от двата "Еърбъс"-а за нуждите на Авиоотряд 28 или ще прекрати изцяло сделката. Борисов призна, че кабинетът е разделен на две.

Поръчан е анализ от Министерство на правосъдието дали държавата би спечелила дело, ако прекрати договора сега. Ако делото няма шансове, ще се преговаря да се плати само единият правителствен самолет, като вноските, направени за втория, се прехвърлят към първия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени