Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 септември е Денят на Добрич

\n Гинка Димитрова – кор. на БНР в Добрич

25 септември е Денят на Добрич и кулминацията на тържествата по случай 69 години от Освобождението на Южна Добруджа от румънско владичество. С решение на правителството 25 септември е определен за официален празник за работещите на територията на Добрич.

Празникът ще започне от Военнното гробище с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. Венци и цветя ще бъдат поднесени на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Левски, Ботев, Хайдут Пею, барелефа на цар Борис Трети, паметните плоци на добруджанските герои ген. Иван Колев, ген. Кантарджиев, полк. Дрангов, кап. Димитър Списаревски.

На тържествена сесия званието Почетен гражданин на Добрич ще бъде връчено на дългогодишния кореспондент на БНР Йовчо Карамфилов. Точно на обяд на мегдана ще се извие празнично хоро от 1000 души.

Благотворителният концерт с участието на Валя Балканска, Калинка Вълчева, ансамбъл "Добруджа" е за набиране на средства за новостроящия се храм "Св.Кл.Охридски". На младежката площадка в градския парк ще се извие фолклорна плетеница.

Вечерта на площад "Свобода" е сборният концерт "Здравей Добрич". За празника пристигнаха делегации от побратимени на Добрич градове от Турция, Беларус, Унгария, Македония, Бесарабия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!