Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 1 млрд. евро ще струва строителството на автомагистрала "Хемус"

\n Катя Чорова – кор. на БНР във Велико Търново \n
\n
Най-малко един милиард евро ще струва строителството на автомагистрала "Хемус". Това съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. 

Министърът подчерта, че магистралата не е част от европейските коридори и не може да разчита на финансиране от еврофондовете. Заради това изпълнението на проекта е изцяло в ръцете на държавата, обясни Плевнелиев.

Росен Плевнелиев: Магистрала "Хемус" е проблем, дълбок по своята същност, който от 24 години не е решен. Това е един безспорно много скъп проект, който в момента не е по силите на правителството, а единственият начин този проблем да бъде решен е по форми на публично-частно партньорство, където решението държавата ще взима след две години.

Дотогава трябва да станат проектите. Това, което ние решихме, е да стартираме с проектирането, заделен е бюджет за 2010 и 2011 година. Бюджетът за проектирането на тази магистрала е някъде около 11 милиона на година.

Със сигурност проектът ще бъде разделен минимум на два етапа, т.е. първият етап от Правец до Велико Търново. И със сигурност в този приоритет разглеждаме още и пътищата от Велико Търново към Русе и от Русе към Разград и Шумен.

Министър Плевнелиев съобщи още, че в момента само е очертана линията на магистрала "Хемус" и занапред ще има промени.

Росен Плевнелиев: Аз бих скрил трасето на магистралата, защото магистралите в България стават двойно по-скъпи. "Дунав мост" е двойно по-скъп и голяма част от другите инфраструктурни проекти, защото вече парцелите под магистрала "Струма" са изкупени от правилните хора.

Същото се отнася и по "Дунав мост 2". За съжаление, но факт, много хора в тази държава правят бизнес от това, да правят магистралите и инфраструктурните проекти скъпи.

Във Велико Търново Плевнелиев откри нов етап от нов жилищен комплекс, в който са инвестирани 13 милиона евро.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени