Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмисля се криминализиране на невнасянето на осигуровките

Обмисля се криминализиране на невнасянето на осигуровките - това стана ясно след първото заседание на консултативния съвет по пенсионния модел към социалния министър.

Заместник-министърът на социалното ведомство Христина Митрева припомни, че само за три месеца през две хилядната година, когато укриването на вноски е било престъпление, от работодателите са събрани 35 милиона лева.

Съветът ще направи анализ на пенсионния модел у нас и ще набележи краткосрочни и дългосрочни мерки за стабилизиране на системата. В кракрсрочен план ще се затегне контролът при плащането на болнични и решенията за инвалидност.

От догодина трябва да отпадне и таванът на пенсиите за тези, които ще се отпуснат след датата първи януари 2010, обясни Христина Митрева.

Христина Митрева: Новите пенсии са всички, които ще бъдат отпуснати след 1 януари 2010 година и ако става въпрос за колко хора може евентуално да не се отнася този таван, това няма да са повече от 2000-3000 човека за годината и техните пенсии като действителен размер може би ще са близо до 700-750 лева, защото в 2000 година се въведе таван върху осигурителния доход, който таван вече ограничава размера на пенсията и тя не може да бъде толкова голяма, когато се отпуска. От старите пенсии, всички, които сега на тавана, ще си останат ограничени. Това са 41 900 души.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна