Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на абортите у нас надхвърля 37 хиляди годишно

У нас една трета от всички настъпили бременности завършват с аборт. Броят на абортите надхвърля 37 хиляди годишно срещу 75 хиляди раждания. Данните съобщиха от болница "Шейново", където откриха кабинет по сексуално и репродуктивно здраве. Днес се отбелязва световния ден на контрацепцията.

България е на трето място сред страните от Източна Европа по брой на абортите във възраст между 15 и 19 години. По този показател се нареждаме след Русия и Украйна. Процентът на абортите у нас е най-висок при жените над 20-годишна възраст. Последните няколко години обаче се забелязва положителна тенденция абортите да намаляват спрямо ражданията, твърдят лекарите.

Въпреки това българката не знае как да планира своята бременност. У нас това правят само 1/5 от двойките. В страните от ЕС бременността планират 60-70 на сто от жените. Едва 6% от българките ползват хапчета против забременяване. В това отношение българките се нареждат след рускините и албанките.

Нежеланите бременности, прекъснати с аборт, носят всички рискове на една оперативна интервенция, припомниха лекарите. Абортите могат да доведат до проблеми със зачеването в последствие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна