Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец правят предложения за законови промени, искани от полицаите

До края на октомври ще бъдат готови предложенията за законодателни промени, поискани от полицейските синдикати. Това съобщи заместник министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след края на панихидата за загиналите служители на МВР, отслужена в храма „Света Неделя”. Днес полицаите се събраха на протест пред столичния храм.

"Панихидата в „Света Неделя” беше предшествана от полицейски протест на площада пред храма. Близо 500 граждани и служители на МВР се събраха, за да заявят позицията си срещу различното третиране на еднакви престъпления, извършени от престъпници и полицаи.

Протестиращите носеха знамена, на които беше изписано „Българските полицаи не са убийци” и също така „Върховенство на закона за всички”.

Председателят на синдикалната организация на служителите на МВР Иван Павлов поиска редица законодателни промени, които да гарантират например ефективни присъди за онези, които посягат срещу служители на МВР. Той поиска също така и по-адекватни мерки, които да ограничат корупционните практики във вътрешното ведомство.

Бяха посочени като негативни примери присъдите срещу петимата полицаи, подсъдими по делото „Чората” и също така срещу Александър Александров.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил на двамата зам.-министри на вътрешните работи да се срещнат с протестиращите и да вземат исканията им. 

"Държавата ще застава и ще смазва всеки, който дръзне да посегне, или да пребива или да работи срещу полицията. В същото време, ще бъдем два пъти по-безкомпромисни към полицаите нарушители. И те самите ще бъдат благодарни за това, защото тези, които ще останат в системата и са добри полицаи – народът ще ги обича. Няма защо да се сърдят, че с „Вътрешна сигурност” преследваме корумпираните," обясни Борисов.

Протестът на полицаите бе коментиран и от бившия вътрешен министър Михаил Миков. След семинара на БСП в „Боровец” той заяви, че тези, които организират протест, се опитват да изнесат проблемите от МВР пред Съдебната палата.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков каза, че проблеми в МВР има, но те са проблеми на служителите в МВР. Забавя се процесът на преструктуриране на министерството, подчерта той.

Според Миков решенията на съда не могат да бъдат предмет на протести. Това не е добре за страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени