Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи смъртен случай от свински грип в България

В УМБАЛ "Лозенец" в София днес е починал мъж на 30 години, който е заболял от новия грипен вирус "А" H1N1. Той е получил първите симптоми на грип на 19 септември в Самоков и е бил приет за лечение в местната болница на 23 септември. Два дни по-късно е установена двустранна пневмония. На 25 септември пациентът е транспортиран за лечение в УМБАЛ "Лозенец". 

Мъжът не се е заразил в чужбина, а по нашето Черноморие. Главният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев каза пред БНР, че няма основание за паника. 

"Случаят още от самото начало е започнал с много тежка двустранна пневмония, след което се е усложнило състоянието на пациента, засегнат е и миокарда, и не са могли колегите да го спасят. За съжаление, няма научно обяснение защо при едни пациенти протича много тежко, със смъртен изход, а при други протича леко. Хубавото е, че протича при повечето леко, смъртността е изключително ниска, под половин процент," посочи Тенев.

Общо петима души са били контактни с починалия. Един от тях е настанен за лечение в МБАЛ "Св. Анна" и е в добро състояние, без опасност за живота. Останалите четирима души се изследват в момента. Нито един от тях няма симптоми за наличието на болестта.

До момента от новия вирус у нас официално са регистрирани 78 случая.

БНР, БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени