Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Парламента започва да работи нова система за пропуск на депутатите

От днес депутатите ще влизат в сградата на Народното събрание през нова система за пропуск. Така се очаква да бъде сложен край на депутатските отсъствия и на гласуването с чужди карти. На входа депутатите ще се маркират с картата, с която и гласуват.

Системата е по поръчка от предишното НС и по предварителни данни струва 183 000 лв., вместо предварително обявените 300 000 лв. Амбицията на председателя на НС Цецка Цачева е до 2010 г. битката с гласуването с чужди карти в парламента да бъде окончателно спечелена. На по-късен етап в картите се очаква да бъде въведена и биометрична информация.

В първите дни на септември Цецка Цачева хвана не един, а четирима депутати, които се опитаха да гласуват промените в Закона за пътищата с чужди карти. Това беше и първият случай на гласуване с чужди карти в НС. Оказа се, че депутатите са от БСП.

С новата система ще е по-лесен и контролът на присъствие на депутатите. Засега справката на НС за отсъствията показва, че Ахмед Доган вече би трябвало да се е лишил от 2/3 от заплатата си за август заради три последователни отсъствия за август заради три последователни отсъствия от залата.

Справката за август обаче показва, че седем депутати от най-дисциплинираната парламентарна група – на ГЕРБ, също ги е нямало за по едно заседание.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!