Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще реши окончателно съдбата на двата договорени самолета

Очаква се правителството да реши окончателно и дали държавата ще се откаже от двата договорени самолета за ползване от президента, премиера и председателя на парламента или само от единия самолет. Сделката беше направена от кабинета "Станишев".

След едно от първите заседания на новия кабинет министърът на транспорта Александър Цветков заяви, че договорът за доставката на двата употребявани самолета за нуждите на Авиоотряд 28 се прекратява.

Тогава вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков беше категоричен, че правителството ще трябва да намери друг начин да лети, тъй като самолетите ще бъдат върнати.

Миналата седмица обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че министрите са се разделили на две. Едните застават зад идеята за пълен отказ от двата "Еърбъс"-а, а според другите е по-добре да се купи единият от тях. В рамките на изминалата седмица трябваше да се направят анализи за това кой вариант е би бил най-изгоден, за да изгуби хазната възможно най-малко.

Връщането на двата самолета влече след себе си загуби от 30 млн. лв. Ако се откажем само от единия, щетата е 15 млн. Премиерът Бойко Борисов допусна като вариант държавата да се откаже само от единия "Еърбъс", като вноските, които са плащани досега за втория, се приспаднат.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени