Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Кърджали протестират с искане за обходен път до депото за отпадъци

\n Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали\n
\n
Жители на кърджалийския квартал „Гледка” блокираха пътя към градското сметище и спряха преминаването на камионите с боклуци. Местните хора настояват незабавно да бъде изграден обходен път до депото, за да се преустанови движението на тежките машини през квартала. За строителството на шосето са необходими половин милион лева.

През квартал „Гледка” преминава единственият път към депото за отпадъци. Камионите с боклуци се движат от рано сутринта до късно вечерта. Местните хора твърдят, че при такива условия е невъзможно да се живее. „При тези условия не може да се каже, че живеем нормално. С тези големи тежки камиони по 60 тона и които превозват смет до 22 вечерта, за мен не е нормално живеене, в европейска държава сме, в ЕС сме.”

Ситуацията се влошила, след като сметището започнало да приема отпадъците и на съседни общини.
Не може едно сметище, което ще събира отпадъците на цяла Кърджалийска област, включително и на Ивайловградска и Хасковска област, да няма път, който да го обслужва и да минават по път, който е правен по времето на Бай Тошо. То и самата конструкция, както и вие виждате, на пътя, не отговаря за този тонаж автомобили.”

За проблема хората от „Гледка” уведимили общината и екоминистерството. Преди 3 седмици заместник-министърът Евдокия Манева им обещала исканите половин милион лева за строежа на временен обходен път да бъдат преведени на местната управа. Това обаче досега не е направено. Протестиращите ще изчакат до идния вторник и ако отново няма резултат, ще преминат към постоянно гражданско неподчинение.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени