Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Днес е Световният ден на зрението

Днес е Световният ден на зрението. Иницитивата се подкрепя от Световната здравна организация и цели да намали чувствително слепотата до 2020-а година в целия свят.

Една от грижите е за хората на възраст между 45 и 60 години, които се препоръчва да преминават на преглед при очен лекар на всеки две години, а след 60 години - всяка година. Това каза за "Хоризонт" офталмологът д-р Веселин Даскалов.

За работещите с компютър по цял ден д-р Даскалов дава конкретни съвети как да предпазят очите си.

Д-р Веселин Даскалов: Всички пациенти, които работят с компютри повече от 4 часа дневно, трябва да използват изкуствени сълзи. Това е задължително. Вперили очи в екрана, ние забравяме да мигаме. Забравяме да мигаме, вследствие на което слъзният канал се променя, роговицата ни изсъхва.

Появяват се микроерозни рани по самата роговица и в края на работния ден започват да ни парят очите. Задължително препоръчвам при такива пациенти на всеки час да правят 15-минутна почивка. Да гледат далеч, във Витоша, да починат. Забранено е абсолютно и то утежнява нашите симптоми, в офиса, където има и цигари.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от