Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще разследва отпускането на финансова помощ за сделката за "Опел"

Европейската комисия ще разследва финансовата помощ, предоставена от правителството на Германия при продажбата на европейските операции на американския автомобилостроителен гигант "Дженерал мотърс".
 
Разследването ще се проведе във връзка със съмненията, че планираните съкращения на работни места може би са повлияни от политически фактори, ощетяващи заводите на "Опел" във
Великобритания и Белгия.

Според "Файненшъл таймс" еврокомисарят за конкуренцията Нели Крус ще прегледа "цялостния контекст" около предоставянето на кредитни гаранции на стойност от 4,5 млрд. евро основно от германското правителство в подкрепа на сделката, при която канадско-австрийската компания за производство на автомобилни части "Магна интернешънъл" придоби 55-процента от "Опел" и британската марка на компанията "Воксхол".

Снощи заместник-главният изпълнителен директор на "Магна" Зигфирд Волф посочи, че работната ръка на "Опел" и "Воксхол", която възлиза на над 50 000 души, ще бъде намалена през следващите 12 месеца.

Волф потвърди, че може да се наложи "Магна" да закрие завода на "Опел" в Антверпен, където работят 2 580 души.

Британският министър на бизнеса, иновациите и занаятите Питър Манделсън призова ЕК да гарантира, че закриването и преструктурирането на предприятията е обосновано от търговска гледна точка.

Новите собственици на Опел планират да инвестират 600 млн. евро (877 млн. д.) на руския пазар, посочва "Файненшъл таймс".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна