Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МВФ: Рано е държавите да прекратяват антикризисните си програми

Засега е рано държавите да прекратяват своите антикризисни програми за стимулиране на икономиката, но е време да бъде започната подготовка за постепенно и съгласувано прекратяване на стимулите. Това се казва в нова публикация на Международния валутен фонд.

Инжектирайки в икономиката безпрецедентни обеми ликвидност, сега правителствата трябва да изработят план, който да им позволи да се освободят от получените в замяна активи и да намалят рисковете за себе си, увеличили се значително поради извършените държавни вливания, отбелязват от МВФ.

Ако тези рискове се материализират, крайната цена на държавната намеса може да се окаже непредсказуема за данъкоплатците, отбелязват от Фонда.

В материалите на МВФ се подчертава, че не съществува единна, подходяща за всичките държави, "стратегия за излизане" - всяка една страна трябва да изработи собствен план за това, по какъв начин да се разпорежда с активите и задълженията, придобити по време на кризата.

Фокус
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020