Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благородният метал отново блести на капиталовите пазари

Златото поскъпна до над 1000 долара за тройунция, след като понижаващият се долар повиши търсенето на ценния метал като алтернативна инвестиция. Инвеститорите повишиха апетита си за риск след изказването ан председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. Той заяви, че най-голямата рецесия за последните 80 години технически вече е преключила.

Въпреки това очакванията са икономическият ръст да е слаб и безработицата да породължи да нараства. Фючърсите върху злато със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 5,20 долара или 0,5% до 1006,30 долара за тройунция. Цената за незабавна доставка в Лондон добави 6,63 долара или 0,7% до 1006,93 долара за тройунция.

Петролът поскъпна за първи път от три дни насам, след като доларът се търгува спрямо еврото близо до най-ниската си стойност си стойност за последната година. Фюрърсите със срок на доставка месец октомври поскъпнаха с 95 цента или 1,4% до 69,81 долара за барел.

За поскъпването на цената на черното злато повлия и ОПЕК, която завиши прогнозата си за търсенето на петрол за 2010 година. Според организацията световната икономика се връща към растеж.

За настоящата година актуалните им прогнози свиване на потреблението спрямо миналата с 1,8% до 84,05 милиона барела на ден. За следващата година картелът предвижда нарастване с 0,6% до 84,56 милиона барела на ден. Сортът брент, търгуван на борсата в Лондон, се повиши с 21 цента до 67,65 долара за барел.

ФК "Логос-ТМ"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна