Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две работни групи се създават по проекта "Южен поток"; за АЕЦ "Белене" започват преговори

\n

По проекта "Южен поток" се създават две работни групи, а за АЕЦ "Белене" започват преговори - това обяви на пресконференция в Министерски съвет министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след неколкочасови разговори с руския енергиен министър Сергей Шматко. Разговорите с руската делегация, водена от Шматко, се пренесоха в Министерски съвет и продължиха в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов.

Министър Трайков поясни, че двете работни грепи по проекта Южен поток ще са за създаване на компания и за обявяване на търга за предпроектно проучване. По проекта АЕЦ "Белене" започват преговори за това каква част от проекта да задържим и каква част да бъде предоставена на инвеститори, заяви Трайчо Трайков.

\n

При реализирането на проектите трябва да се придържаме към прагматичен подход с внимание към детайлите, каза руският енергиен министър Сергей Шматко. Той посочи, че проектът АЕЦ "Белене" е един от най-добрите проекти, които осъществява руската страна. Към реализацията на проекта са привлечени като доставчици и други европейски страни - Франция и Германия и разчитаме, че и от тях ще получим подкрепа, заяви Шматко.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени