Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Около 80 млрд. евро ще бъде печалбата, ако АЕЦ "Белене" бъде построена

Един от консултантите по проекта АЕЦ "Белене" очаква, че ако централата бъде построена, печалбата от нея през следващите 60 години да бъде около 80 млрд. евро.

Богомил Манчев твърди, че "Белене" е икономически целесъобразен проект, дори след като се пресметнат разходите по него. Замразяването или отлагането му само ще го оскъпи във времето, смята Манчев.

Богомил Манчев: За 60 години като минимум ще произведе 80 млрд. евро приход. Средногодишно неговият разход не минава 200 млн. евро - гориво, заплати, поддръжка и по 1,5 евро на мегават час, за да се натрупва фондът за извеждане от експлоатация.

Като нарисувате оградата на централата, всичко вътре, което се прави, е задължение на т.нар. доставчик, турбината щяла тепърва да се договаря, а пък генераторът кой знае откъде ще го вземем. Всичко това е договорено като обща цена. Вътре в тези 4 млрд. се вместват и договорките могат да бъдат направени от нашият доставчик, който е подписал договора.

Богомил Манчев каза това по време на кръгла маса за бъдещето на АЕЦ "Белене", организирана от парламентарната енергийна комисия.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.