Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 кандидати за строежа на Коридор 10 от Цариброд до България

\n Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград
\n
80 чуждестранни компании проявяват интерес за изгражднето на отсечката между Цариброд и българската граница от  Коридор 10.

До края на годината се очаква да бъде подписан договора с фирмата - изпълнител, а работата по проекта, част от която е отсечката, трябва да започне от януари 2010 година.

Между кандидатите са известни фирми от Испания, Австрия, Гърция, Хърватия и Словения.

Преди седмица ЕБВР отпусна заем на сръбското правителство от 150 млн. Евро за изграждането на цялостната отсечка до българската граница от Ниш през Пирот и Цариброд.

Сърбия се надява да завърши до 2012 година изграждането на отсечката до българската граница.

Според предварителните преценки стойността на магистралата, която трябва да се изгради между Ниш и Цариброд, възлиза на 795 млн. евро.

Сръбският министър на транспорта и инфрастуктурата Милутин Мърконич заяви убедеността си, че световната финансова криза няма да повлияе върху строителните работи по Коридор 10, чрез които Сърбия иска да запази важното си транспортно значение на Балканите.

За Сърбия изграждането на Дунав мост 2 между Видин и Калафат се конкурира с нейния проект, поради което Белград бърза с изграждането на нейния участък от Коридор 10. Заедно с това трябва бързо да се изгради и южната отсечка по проекта до македонската граница за която има намерено финансиране от гръцкия инвестиционен фонд "Хеленик план".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени