Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите Цветков и Йълдъръм обсъдиха сътрудничеството на България и Турция в транспорта

\n Нахиде Дениз - Истанбул\n
\n
Среща на министрите на транспорта на България и Турция Александър Цветков и Бинали Йълдъръм се състоя късно снощи в Истанбул, в рамките на провеждащия се 10-ти международен транспортен форум.

Транспортните министри от балканските държави, Украйна, Ирак и Саудитска Арабия обсъдиха в Истанбул проблеми на интеграцията в транспорта и съобщенията в условията на глобалната криза.

"Този форум беше изключително полезен, тъй като имахме възможност да представим своите визии за развитието на транспорта, транспортните структури на страните, а това е особено важно. Факт е, че нашата страна се страми да развиваме транспортните системи интегрирано както с Европейския съюз, така и със съседните ни страни и по този начин, представяйки своята визия, ние ще имаме възможност съответно да приотизираме обектите, в които ще инвестираме," заяви министърът на транспорта Александър Цветков. 

Интегрираното развитие на транспорта и на инфраструктурата създава една добра и устойчива бизнес среда, което е изключително важно за цялостното развитие.

Турският министър на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм акцентира, че 5 от важните трансевропейски коридори преминават през България и свързват и Турция, което прави особено важно сътрудничеството между двете съседни страни в изграждането на инфраструктурата както на сухопътния, така и на железопътния транспорт и за интегрирането в европейската пътна структура.

Турция ще инвестира 350 млрд.долара в транспортни и инфрасктруктурни проекти през следващите 25 години, огласи турският премиер Реджеп Таийп Ердоган пред участниците в 10-ия международен транспортен форум.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна