Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Дянков: Бюджетът за 2010-а може да се промени едва в средата на следващата година

Бюджетът за 2010 година трябва да е балансиран и може да се промени едва в средата на следващата година. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

След днешното правителствено заседание Симеон Дянков обясни, че балансираният бюджет означава колкото приходи, толкова и разходи, но по принцип се планира икономиката през 2010 година да е на спад минус два процента.

Ако обаче през пролетта и в средата на годината се усети затопляне, каквито са прогнозите и на Министерството на финансите, след 1 юли догодина ще могат да бъдат позволени и повече харчове, но засега е рано да се каже къде могат да се насочат тези пари.

Ще се следи и колко пари влизат в НАП, и най-вече параметъра "увеличен износ", което ще е прекият индикатор, че се случва нещо добро в икономиката, обясни министърът на финансите Симеон Дянков.

Догодина няма да има увеличение на данъците печалба и ДДС. Запазват се и схемите за формиране на данък сгради. Бюджетът ще бъде приет от правителството до края на този месец и внесен за обсъждане в парламента.

Акцизът за цигарите скача на 76 евро на 1000 къса, при положение, че в момента се плаща 56 евро на 1000 къса, но така или иначе България трябва да се изравни с минималните нива в ЕС, които са 74 евро за 1000 къса. Ще има и увеличение в акциза на алкохола.

До 15 юни пенсиите ще останат без промяна, но за сметка на това ГЕРБ ще изпълни предизборните си ангажименти от началото на годината да се увеличат вдовишките добавки и да се формира добавка за най-възрастните над 75-годишна възраст, която по схема ще се дава диференцирано.

От своя страна депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова заяви в Народното събрание, че Министерският съвет гледа проекта за Бюджет 2010 в пълна непрозрачност.

Корнелия Нинова: Не приемаме начина, по който финансовият министър г-н Дянков залага параметрите в Бюджет 2010. Той излъчва противоречиви, непоследователни и вредни за икономиката послания. В условия на криза хората имат нужда от сигурност, предсказуемост, предвидимост.

Това, което обаче министър Дянков прави, е точно обратното – излъчва несигурност, прави опасни експерименти в областта на икономиката, не поддържа диалог с браншовите организации, изпада в противоречие дори и с колегите си - министри от кабинета.

Увеличението на акцизите ще увеличи инфлацията и сивия сектор, смята Нинова. Според нея правилната мярка е да се удари контрабандата. Практиката от 2007 година досега показвала, че с всяко увеличение на акциза се увеличава и контрабандата. Корнелия Нинова определи мерките, които правителството предприема за "Булгартабак", като национално предателство.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени