Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 1,4% е предвиденото намаление в бюджета в отбраната

С 1,4% е предвиденото намаление в бюджета в отбраната в основния финансов закон за следващата година. При представянето на бюджетната рамка за 2010 година финансовият министър Симеон Дянков изтъкна, че по принцип са предвидени по-малко разходи във всички области.

НАТО многократно е предупреждавало, че страните членки трябва да отделят поне 2,6% от БВП за отбрана. Въпреки това, сред приоритетните области за финансиране за догодина, не е военната.

Николай Младенов: 2,4 е целта, която, ако не ме лъже паметта, е общата цел на всички страни в НАТО и ЕС. Точно колко ще бъде процентът, зависи и от преценката какъв ще бъде БВП на България. Ако БВП през следващата година и икономиката се свие, ние може да завоюваме по-голям процент, но парите да са по-малко.

Извън ангажиментите, парите за отбрана винаги са стигали за заплати и издръжка. Те обаче се оказват недостатъчни за стимулиране на военните.

Константин Попов: Не смея да кажа, че заплатите на летците са високи и че благодарение на взетите мерки за увеличаването на заплатите... Този бюджет не трябва да ни орязва крилата за бъдещето.

Министър Младенов от своя страна припомни, че по-високи заплати с новия бюджет едва ли ще има.
Николай Младенов: Пари за повишаване на заплатите? Мисля, че пари за повишаване на заплатите в цялата държава няма, така че би било доста луксозно от наша страна.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени