Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доходът при продажбата на жилище става необлагаем, ако собственикът притежава имота поне 3 години

Доходът при продажбата или замяната на жилище няма да се облага, ако собственикът притежава имота поне три години. Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат да се въведе минимален срок от 3 години и целта е да се избегнат спекулативни сделки.

В момента доходът при продажба на жилище е необлагаем, дори ако имотът бъде продаден още в същия ден, в който е купен. Синдикатите не одобряват промените, коментира за "Хоризонт" вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

От 1 лев и 40 стотинки на 2 лева се увеличава акцизът за тока за стопански нужди за мегават час. Ще бъде увеличен и акцизът върху цигарите. Георги Саракостов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците заяви, че в закона за ДДС има текстове, които не одобряват.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат да отпадне данъчното облекчение за предприятия с големи инвестиции в отраслите: селско стопанство, преработвателна промишленост, производство, високи технологии и инфраструктура.

В момента фирмите, които са инвестиралипоне 10 милиона лева в тези сектори, могат да ползват данъчно облекчение като не внасят корпоративен данък за период от 5 години.

Облекчението беше прието в края на миналата година, но още не може да се приложи. Според европейското законодателство то представлява държавна помощ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна