Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕК е възстановила 100-те милиона лева по програмата САПАРД

Европейската комисия е възстановила 100-те милиона лева, с които бяха разплатени проекти по програмата САПАРД, съобщи изпълнителният директор на ДФД "Земеделие" Калина Илиева. Парите бяха отделени от националния бюджет за разплащане на проекти, по които не са установени нарушения преди размразяването на средствата по програмата.

60 проекта по САПАРД е разплатил ДФ "Земеделие" след 14 септември, когато Европейската комисия размрази плащанията по програмата. До края на годината остава да бъдат изплатени още 190 проекта. Те са на общини и частни лица. 53 от общинските проекти са проверени и предстои финансирането им.

По над 40 от проектите на общините обаче са констатирани нарушения в процедурите по провеждане на обществените поръчки и най-вероятно плащанията по тях ще бъдат отказани, уточни Калина Илиева. Съобразно направения график седмично във Фонда се обработват по 20 от подлежащите на изплащане проекти по САПАРД.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020