Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирват френски пилот след катастрофата на два изтребителя Рафал

\n Юлия Талева - кор. на БНР в Париж\n
\n
Усилени издирвания се провеждат в средиземноморската зона, където снощи се разбиха два изтребителя Рафал на френските военоморски сили. Единият от пилотите е в неизвестност. Френският министър на отбраната Ерве Морен нареди незабавно разследване на причините за инцидента.

Очевидно сблъсък във въздуха е причината за снощната катастрофа на двата френски изтребителя Рафал над Средиземно море. Това се потвърждава от свидетелството на единия пилот, който оцеля невредим от произшествието. Според него двете машини са се разбили на около 60 км от самолетоносача „Шарл дьо Гол”, където е трябвало да кацнат.

От снощи продължават претърсванията на зоната с надежда да бъде открит вторият пилот, изчезнал при катастрофата. За издирването са изпратени три хеликоптера и и една фрегата на френската морска жандармерия.

Инцидентът е настъпил по време на пробен полет след ремонт на изтребителите, недалеч от Перпинян. Според представители на френските военоморски сили и двамата пилоти са били с дългогодишен опит.

Това е първият инцидент с този тип френски многофункционални изтребители, които са фаворит в предстояща сделка за продажба в Бразилия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени