Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1500 косовари протестираха днес в Прищина

\n

Николай Кръстев-корeспондент на БНР в Белград

Повод за протеста в Прищина стана подписаният в края на миналата седмица договор за полицейско сътрудничество между Белград и мисията на ЕС в Косово EULEX. 22 неправителствени организации и около 1500 косовари протестираха в Прищина. В центъра на града полицията бе засилила физическото си присъствие и не позволяваше на демонстрантите да се приближават до институциите, намиращи се в близост до мястото на демонстрацията.

Протестът започна по обед пред Националната библиотека в Прищина, след което демонстрантите се отправиха към сградите на косовското правителство и парламент. Лидерът на най-голямата организация "Самоопределение" Албин Курти обвини управляващите в Косово, че са предали националните интереси и че чрез подписания в петък документ, сръбската полиция ще изисква от косовските власти справки и информации за местни албанци, като по този начин суверенитетът на Косово ще бъде ограничен.

Скандиращите освиркаха премиера Хашим Тачи и президента Фатмир Сейдиу и ги нарекоха "лъжци". Демонстрантите носеха плакати: "EULEX и UNMIK вън", "Косово в ЕС, но не и под нея" и "EULEX - made in Serbia".

В интервю за влиятелния вестник на албански език в Прищина "Коха диторе" премиерът Хашим Тачи казва, че е бил на крачка от подаването на оставка след като в петък международната общност в лицето на европейската мисия подписа изненадващо с Белград протокола.

И в Сърбия коментарите на подписването на полицейското споразумение продължават като повечето опозиционни партии в западната ни съседка обвиняват властите в страната, че с този акт фактически са признали съществуването на граница между Сърбия и Косово, което е национално предателство.

Това е вторият протест в Прищина за последния месец, след като недоволни косовски албанци унищожиха множество автомобили на представители на международната общност в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени