Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 български фирми с разрешение за търговия с млечни продукти в Русия

\n Васко Михайлов - кореспондент на БНР в Москва
\n
Осем български фирми са получили разрешение за търговия с млечни продукти в Русия и имат амбицията да разширят своето присъствие на този традиционен пазар. На специална конференция, спонсорирана от ЕС, България представи в Москва своите традиционни млечни продукти- бяло сирене и кашкавал, които възнамерява отново да наложи на руския пазар, но вече в едни много по-трудни конкурентни условия. А и руските изисквания към млечните продукти се оказаха по-високи от тези в ЕС, смята Димитър Зоров- председател на Националния млечен борд.

"В България има около 70 предприятия, които са покрили европейските стандарти, а едва 8 от тях до момента покриха руските стандарти, а от тези 8 ГОСТ-стандарта са защитили само 4. Предизвикателствата ще определят количествата, които ще се продават. Надяваме се да са по-големи", каза Зоров.

В готовност да стъпят на руския пазар са още 24 български фирми, които са преминали проверката на санитарните власти и в момента очакват да получат сертификат, че покриват и стандартите за качество.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени