Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: България има шанс да се присъедини към Шенген през 2011

\n Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
\n
Подобреният граничен контрол у нас вече е довел до значително намаляване на имигрантския натиск към България. Това съобщи в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Цветан Цветанов: В момента, отчитайки от 2007 до 2009 година, имаме намаляване като регистрации в страната – 674 през 2007 година, а в момента имаме 265 нарушители на зелена граница. Но това, естествено, че не трябва да бъде успокояващо, за нас е важно критериите и изискванията за външна граница.

България на този етап няма възможност да приеме и интегрира граждани на трети страни, потърсили убежище в други държави от ЕС, съобщи министър Цветанов. Засега не се говори за задължителни квоти и няма конкретни искания към България да поеме част от имигрантите. Върви се към установяване на доброволен принцип, по който само страните, които могат, да поемат част от имигрантския поток.

В Брюксел Цветанов е имал двустранни срещи с колегите си от Румъния, Австрия и Германия, с които е разговарял главно за покриването на шенгенските критерии. По думите му, въпреки допуснатите в последните месеци закъснения, България има шанс да се присъедини към Шенген през 2011 година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна