Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите в Германия се впуснаха в битка за гласовете на колебаещите се

\n Александър Велев - кор. на БНР в Берлин\n
\n
В неделя в Германия предстоят парламентарни избори. Два дни преди вота продължава битката на партиите за гласовете на колебаещите се. 35 на сто от имащите право на глас все още не са се ориентирали, сочат социологически проучвания.

Днес и утре в Берлин са последните предизборни прояви на основните партии – христяндемократи и социалдемократи.

Според социолозите на изборите в неделя се очаква ниска избирателна активност. Във вота преди четири години участваха 77 на сто от имащите право на глас. Сега, броени дни преди изборите, 35 на сто не са решили все още за кого ще гласуват, а 15 на сто заявяват, че няма да участват в неделния вот.

Медиите в страната стартираха кампания с призив за гласуване. Телевизиите показват клипове с известни личности, призоваващи избирателите да дадат своя вот.

Големият въпрос пред неделния ден е дали христяндемократи и свободни демократи ще успеят да съберат необходимото им абсолютно мнозинство за съставянето на ново дясноцентристко правителство или вотът на избирателите ще принуди двете големи партии христяндемократи и социалдемократи да продължат съществуването на досегашната голяма коалиция. Битката за всеки глас ще продължи и до последния момент.

Днес своя заключителен митинг пред Бранденбургската врата ще проведат социалдемократите на Щайнмайер, а утре в „Арена Берлин” ще е форумът на христяндемократите на канцлера Ангела Меркел.

Преди изборите в неделя с голяма вероятност може да се каже, че Меркел ще продължи да бъде начело и на новото германско правителство, а кой освен христяндемократите ще участва в него - думата имат избирателите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени