Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 120 хиляди души се очакват на папската меса в Бърно

\n Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага\n
\n
Продължава визитата на папа Бенедикт XVI в Чешката република. Повече от 120 хиляди души – от страната и чужденци, включително от съседните Австрия, Германия, Полша и Словакия ще присъстват на неделната меса във втория по големина чешки град –Бърно.

На литургията ще присъстват чешкият президент Вацлав Клаус и други политици. Вечерта главата на Римокатолическата църква ще се върне в Прага, където му предстои среща със студенти и академичната общност, на която ще присъства и бившият чешки президент Вацлав Хавел.

Още от четири часа тази сутрин вярващите имат достъп до пространството край летището в Бърно. Някои от младежите обаче прекараха нощта в палатки, след снощния “Концерт на надеждата “ в чест на папа Бенедикт XVI.

Папата по традиция ще поздрави всички от своя папамобил. След това ще се отправи към подиума, специално монтиран за литургията, където са издигнати единадесетметров кръст и котва - символи на вярата и надеждата.

Повече от 1000 пожарникари и военни ще помагат за охраната, логистиката и паркирането в пространствата до летището. Организиран е безплатен градски транспорт от Бърно, но въпреки това се очаква засилен трафик и ограничения на движението по международна магистрала в района. В готовност са още 300 пожарникари и 400 медици и служители от гражданската защита. Армията е разположила на летището военнополева болница.

Папа Бенедикт XVI ще получи като дар от епископа на Бърно копие на най-стария кръст, намерен край село Микулчице. Това е мястото, където се е намирал южноморавският славянски книжовен център и където се смята , че е погребан Св. Методий. Изненадата от областната управа е дървена скулптура на Св. Вацлав.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени