Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жак Баро обяви, че за година през Балканите минават 100 т.наркотици

\n

\n Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград
\n
Жак Баро говори пред участниците в регионалната конференция "Предизвикателствата на организираната престъпност и тежките престъпления в Западните Балкани". В двудневния форум в Белград участват министрите на правосъдието и вътрешните работи от Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна Гора, Македония, както и представителите на още 16 страни, включително и от Европол, Интерпол,"С парите получени от нелегалната търговия с хора, наркотици, човешки органи, имиграция организираната престъпност непрекъснато увеличава криминалната си дейност", каза Баро и припомни, че само през изминалата година през Балканите са минали контрабандно 100 тона хероин, на стойност 416 млн. евро.

Според Баро организираната престъпност непрекъснато се променя и се адаптира към националните особености. Организираната престъпност има особено влияние и може да застраши евроинтеграцията на Балканите. Това каза още в Белград заместник-пред седателят на Европейската комисия Жак Баро, който отговаря за правосъдието, свободата и сигурността. Той определи киберпрестъпността, търговията с хора и икономическите престъпления, включително и корупцията, като най-големите предизвикателства, които пречат за приемането и изпълнението на законите. Жак Баро поиска от страните в Западните Балкани да поемат отговорност в борбата срещу престъпността, защото гражданите очакват решителност, а доверието на гражданите е сред основните условия в демокрацията. До края на годината Европейския съюз ще приеме програмата от Стокхолм за борба срещу организираната престъпност. Сръбският президент Борис Тадич заяви, пред участиниците във форума, че властите в Сърбия са готови да нанесат решителен удар по организираната престъпност както вътре в страната, така и в региона и в тази дейност разчитат на помощ от ЕС. Според Тадич обаче политическото фрагментиране на Балканите е допринесло за ускоряването на "сътрудничеството" между криминалните групи от подземният свят в региона, които през последните години са вървяли стъпка по напред от правоохранителните и правораздавателните органи.

\n
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от