Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чехия пак оспорват Лисабонския договор в Конституционния съд

\n Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага\n
\n
Договорът от Лисабон ще бъде внесен днес за втори път в чешкия Конституционен съд от група сенатори от Гражданските демократи. При първото му оспорване през есента миналата година, чешките конституционни съдии решиха, че европейският договор не противоречи на основния закон на страната.

Документът все още не е подписан от чешкия президент Вацлав Клаус, известен с критиките си към него.

Очаква се сенаторите от гражданските демократи да атакуват Договора от Лисабон за противоречия с основния закон на страната като цяло. При предишното дело бяха оспорени отделни членове от чешката конституция.

Част от Гражданските демократи се опасяват от европейския федерализъм и загубата на националния суверенитет след влизането в сила на договора. Все още не е ясно кога и за коя дата ще бъде насрочено откритото заседание по жалбата на сенаторите.

По процедура всяка от институциите - страна по казуса, ще трябва да внесе преди това позициите си. Неотдавна чешкият президент заяви, че ще вземе решение за договора за реформа на ЕС едва след Конституционния съд, очаквайки преди това и второ ирландско “не” на референдума на 2 октомври. 

Бъдещето на договора, както и състава на новата Европейска комисия ще бъдат теми на разговорите днес и утре в Брюксел. Предстои среща на Жозе Барозу с лидерите на двете най-големи партии -  Мирек Тополанек от Гражданските демократи и Иржи Пароубек, председател на опозиционните социалдемократи.

По всяка вероятност ще стане дума и за бъдещия чешки еврокомисар.

Обезпокоен от развитието на ратификацията и за имиджа на страната, премиерът Ян Фишер заяви неотдавна, че правителството ще направи всичко по силите си, за да приключи процеса на ратификацията до края на годината.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна