Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Груевски и Али Ахмети се срещнаха в Скопие

Мартин Минков – кор. на БНР в Скопие

Македонският премиер Никола Груевски и лидерът на албанския Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети се срещнаха в Скопие, след което "изразиха съжаление за обидните и спорни съдържания в енциклопедията на Македонската академия /МАНУ/ и препоръчаха Академията да намери начин да преодолее тези проблеми и да потърси решение на спорните въпроси".

Лидерската среща се състоя 10 дни след избухването на скандала с т. нар. "Македонска енциклопедия", в момент когато реакциите срещу нея се радикализираха, заплашвайки да излязат от контрол.

Правителствената коалиция няма да се разпадне! Това е главният резултат от продължилата час и половина среща Груевски – Ахмети. Съобщението за нея внушава въздържан тон и усилие да се свали напрежението. Груевски не се дистанцира пряко от Енциклопедията, но за първи път "изрази съжаление за обидните текстове".

Ахмети пък промени войнствения тон, но отново фиксира проблема персонално в редакционния състав, ръководен от академик Блаже Ристовски. Дистанцира се от призивите за палене на македонското знаме. Все пак обаче то пламна – не в Скопие, а в Прищина по време на някаква футболна среща.

Кой го запали остава неясно, но със сигурност става дума за провокация, която предизвика мигновена реакция на македонското външно министерство и консолидация на националистическите кръгове тук.

Полицията пък предупреди, че до този момент няма заявка за протестите, които няколко маргинални, ултранационалистически албански организации са насрочишли за утре, четвъртък, пред сградата на правителството в Скопие.

Има опасения за възможни инциденти. Междувременно ново писмо по повод съдържанието на енциклопедията този път изпрати американското посолство. Продължават острите критики и на македонски интелектуалци за текстове и внушения като тези, че "НАТО е модерен агресор... ", според Ристовски и компания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна