Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доминик Строс-Кан нарече Групата на 7-те най- развити страни "покойници"

Генералният директор на МВФ Доминик Строс-Кан
Нихал Йозерган - кореспондент на БНР в Турция

В рамките на годишната среща на МВФ и Световната банка в Истанбул, която се открива официално на 6-7 октоври, днес заседават министрите на финансите от страните на групата Г-7. В центъра на вниманието на днешната среща стои доларът, който силно поевтиня през последните седмици и стигна до най-ниското си равнище от 1995 година насам.

Дали финансовите министри от Г-7 ще предприемат конкретна стратегия за засилването на позициите на долара или срещата им няма да излезе извън обхвата на обичайните разговори около актуалните проблеми на глобалната валутно-финансова система. Ето този въпрос живо вълнува световните пазари, тъй като президентът на Световната банка Робърт Зелик отправи предупреждение, че вече не е гарантирана позицията на долара като водеща резервна валута в света. Това стана, след публикуване на тревожните данни на МВФ през седмицата за "поведението" на долара, след като делът му от общите валутни резерви намаля до най-ниското си равнище от 14 години насам. \n

Междувременно на пресконференция в Истанбул генералният директор на МВФ - Доминик Строс-Кан определи Групата на 7-те развити индустриални страни като "Покойниците", което предизвика смях в залата. Той аргументира думите си с факта, че решенията на Г-7 са загубили значимост, защото са игнорирали останалите страни от проблемите на световната икономика.

\n

"При новите глобални условия на преден план вече излиза Групата на 20-те", подчерта шефът на Фонда и добави, че срещата, която започва на 6-7 октомври в Истанбул ще бъде повратен момент за трансформирането на Фонда, който ще се върне към своите изначални корени, поставени преди 60 години.

\n

Турция е единствената страна в света, в която МВФ провежда годишната си среща извън Вашингтон, за втори път отново след 54 години в Истанубул.

\n

21 600 души от силите на реда ще бъдат мобилизирани за световното събитие на Босфора, на което ще участват близо 20 000 души.

\n

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени