Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отбелязва днес 19 – годишнината от своето обединение

Александър Велев - кореспондент на БНР в Берлин
Преди 19 години на този ден Федерална република Германия се обединява с Германската демократична република, която престава да съществува като самостоятелна държава. Днес този ден се отбелязва от германците както на изток, така и на запад и е обявен за национален празник, носещ името Денят на германското единство. \n

\n

На 3 октомври 1990 г. влизащите в ГДР провинции Бранденбург, Мекленбург-Форпомен, Саксония-Анхалт, Саксония и Тюрингия се присъединяват към ФРГ. В полунощ, на площада пред Райхстага в Берлин, е издигнат държавният флаг на федералната република. Оттогава 3 октомври е национален празник. \n

\n

Основните чествания за Деня на германското единство тази година са в Саарбрюкен в провинция Саарланд. Всяка година различна провинция е домакин на честванията. В тържествата участват много високопоставени гости - президентът Хорст Кьолер, канцлерът Ангела Меркел, председателят на Бундесрата /горната камара на парламента/ Петер Мюлер и други.

Традиционно празникът се отбелязва и в цялата страна. В Берлин празненствата са пред Бранденбургската врата, където концерт на открито и традиционните бира и вурстчета се очаква да привлекат хиляди столичани. Честванията преминават при засилено полицейско присъствие и строги мерки за сигурност. Причината са зачестилите заплахи от страна на "Ал Кайда" и талибаните.

Заплахите бяха разпространени преди парламентарните избори, които бяха миналата неделя, и в тях се настояваше за изтеглянето на германските военни от Афганистан.

\n

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна