Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновено е търсенето на работниците, затрупани под сграда в Прага

\n

\n \n Евгения Йотова - кореспондент на БНР в Прага
\n
Подновено е търсенето на строителните работници, затрупани под срутилата се вчера следобед сграда на ул. "Соукеницка" 25 в центъра на Прага. Все още не се съобщава колко са били работниците в сградата по време на трагедията след намерените две каски. Вчера свидетели на случилото се и спасили се работници са съобщили за българи, украинци и чехи.

Според роднини и живеещи наблизо, твърде е възможно някои от работниците да са били наети "на черно". И тази информация обаче не беше потвърдена от властите и фирмата-изпълнител на проекта за реконструкцията. Повече от 30 пожарникари и екипи от гражданска защита, строителни експерти до късно вчера вечерта разчистваха железобетонните строителни отломки и укрепваха сградата. Повишен е рискът и за спасителните екипи поради опасност от срутване на цялата сграда.
\n

\n

"Малък е шансът да бъдат намерени работниците, но не е изключено", заяви късно снощи говорителят на пожарната служба Вит Перница. Търсенето продължи до късно вечерта след няколко прекъсвания поради опасност от срутване на цялата сграда. В почистването на триметровия насип с отломки от бетон и строителни материали се включиха работници с лопати, както и три багера и строителни машини. За намирането на строителните работници не помогнаха до късните часове и двете специално обучени кучета, въпреки двете намерени каски на мястото на нещастието.

\n

Има няколко хипотези за срутването. Според Даниел Рада, собственикът на строителната фирма "СТИНГ –ПРАГА" срутването е станало на третия последен етаж, но това е било стара конструкция и фирмата не е работила по нея. Другата хипотеза на експертите е, че причината е непрофесионалната работа в сутерена, довело до срутването на подпорна стена и последвалото падане на всички горни етажи. Според кадастъра обектът е бил промишлен, на фирмата "Галерие Сен".

\n

Според живеещи в района сградата не е била обезопасена и дори са очаквали подобно нещастие. От три години е била необитаема и се предполага, че е трябвало да бъде хотел.

\n

Засега няма опасност от срутване на съседните кооперации и не се стигна до евакуация на живеещите в тях.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна