Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия започват преговорите за съставяне на следизборна коалиция

Александър Велев - кореспондент на БНР в Берлин
Седмица след парламентарните избори в Германия днес започват преговорите по сключването на коалиционно споразумение между христяндемократите на канцлера Ангела Меркел и Партията на свободните демократи на Гуидо Вестервеле. Още преди седмица двете партии заявиха намерението си да съставят новото правителство до 7 ноември, преди честванията на 20-тата годишнина от падането на стената.

Разговорите за съставянето на новото правителство започват днес в Берлин под председателството на лидерите на Християндемократите, на Християнсоциалния съюз и на свободните демократи. Наред с Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Гуидо Вестервеле в преговорите участват по 9 политици от всяка от трите партии.

Персоналният състав на бъдещото правителство ще бъде обсъждан на финала на разговорите. Засега е ясно, че начело на новия кабинет отново ще е Ангела Меркел, а вицепремиер и външен министър ще е лидерът на свободните демократи Гуидо Вестервеле.

Предстоят тежки преговори. Свободните демократи настояват за максимално либерална политика. Сред исканията им най-оспорвано е настояването за данъчни облекчения. На фона на бюджетния дефицит от 40 милиарда евро исканите облекчения изглеждат нереално. Християндемократите също обещаваха по време на кампанията данъчни облекчения, но те предвиждат поетапното им въвеждане през целия четиригодишен мандат. Различни виждания имат християндемократи и либерали и по отношение на вътрешната сигурност, здравеопазването, защитата на работниците от уволнения, социалната политика и други.

Въпреки различията и очакваните тежки преговори може да се прогнозира, че коалиционното споразумение и новото правителство ще са факт още в началото на следващия месец.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени