Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия ще се пазари за еврокомисар в Брюксел, от нея ще искат ратификация

© 'Снимка:   CTK'

Ян Фишер
Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

Процесът на ратификацията на Договора от Лисабон и чешката номинация за еврокомисар ще бъдат обсъдени на среща в Брюксел днес, свикана по инициатива на председателя на комисията Жозе Барозу, ротацационния председател Швеция, в лицето на премиера Фредрик Райнфелд, и чешкия министър-председател Ян Фишер.

Чехия си спечели критиките на ЕС, оставайки последната страна, която ще ратифицира Договора от Лисабон.

Известният с критиките си към Договора и Брюксел чешки президент Вацлав Клаус заяви, че ще изчака решението на Конституционния съд по жалбата на 17 –те сенатори от гражданските демократи срещу ратификацията, въпреки ирландското “да”.

Вчера съдиите в Бърно отхвърлиха друга сенаторска жалба, чиято цел също беше блокиране на ратификацията.

Този сигнал от страна на съдебната власт бе приветстван от премиера Ян Фишер и защитниците на “Лисабон” в Чехия.

Най-вероятно тази първа стъпка по съдебните спорове за Договора ще се отрази смекчаващо и на разговорите днес за портфолиото на чешкия еврокомисар. Засега партиите се разминават в позициите си.

Чешките амбиции обаче са за “отговорно” портфолио. Досега се спекулираше с енергетиката, икономиката и социалните въпроси, което в моменат е под надзора на чешкия комисар Владимир Шпидла. Той отново е сред номинираните от страна на опозиционните социалдемократи .

Другите са бившият вицепремиер по европейските въпроси Александър Вондра, издигнат от Гражданските демократи, Ян Швейнар, подкрепен от зелените, Павел Свобода, номиниран от лидовците и първият чехословашки космонавт Владимир Ремек, издигнат от комунистите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна