Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бузек не разкри какви гаранции иска Чехия от ЕС

© 'Снимка:   http://www.ep-president.eu/'

Пердседателят на ЕП Йежи Бузек
Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

Аз съм оптимист, ситуацията днес е по-ясна , отколкото преди няколко дни," заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек след днешната си среща с президента Вацлав Клаус и с председателя на Долната камара на парламента Милослав Вълчек.

Бузек и Вълчек се обединиха в позициите си, че Чехия трябва да си изясни, като независима държава, поисканите вчера от президента гаранции за правата на човека. Едва след това те могат да бъдат обсъдени и да се потърси подкрепа от останалите 26 страни-членки.

По-рано премиерът Ян Фишер и чешката дипломация не пожелаха да уточнят какви точно са били исканията, отправени вчера към шведския премиер Фредрик Рейнфелд. Най-вероятно Вацлав Клаус не е консултирал исканията си с тях.

Чешкият президент е поискал гаранции, подобни на тези на Великобритания и Полша, отнасящи се за правата на човека. Председателят на ЕП Йежи Бузек обаче не уточни детайлите на тези гаранции. При ратификацията на Договора от Лисабон Великобритания исканията бяха свързани със социалната сфера, а в Полша с католическата вяра и правата на хомосексуалистите .

Най-вероятно става въпрос за страховете на президента Клаус за евентуално възобновяване на споровете за собствеността на судетските немци след Втората световна война и по т.нар “Бенешовски декрет”. С Мюнхенския договор от 1938 г. Германия присъединява част от районите на бивша Чехословакия към териториите си. Според спекулациите в чешките и полски медии близки до Клаус са изразили мнение, че е “недопустимо съдии от Малта или Испания в Съда в Люксембург да решават тези спорове, без да са запознати с историята на нашите региони”.

Ратификацията на Договора от Лисабон и номинацията на чешкия еврокомисар ще бъдат обсъдени по-късно днес и по време срещата на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек с премиера ЯН Фишер.

Това е първата визита на Бузек в Чешката република в качеството му на председател на Европарламента. Очакванията на Европа са срещата му днес с президента Вацлав Клаус да повлияе за успешната ратификация на Договора до края на годината.

Освен за Договора от Лисабон ще говорим и за взаимоотношенията между Европейския и националните парламенти след влизането в сила на Договора от Лисабон,” заяви преди срещата днес председателят на Горната камара на чешкия парламент Пржемисъл Соботка.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени