Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единна Русия" затвърди властта си след изборите за регионални органи

Васко Михайлов - кореспондент на БНР в Москва

Партията на Владимир Путин "Единна Русия" затвърди своето доминиращо положение след вчерашните избори за регионални органи на властта в Руската федерация. Според предварителните резултати, във всички региони на страната убедително побеждават представителите на управляващата партия "Единна Русия". Председателят на нейния висш партиен съвет Борис Гризлов определи това като е доказателство за единството на народа и сегашната власт.

Навсякъде беше регистрирана повишена активност в сравнение с предишните местни избори, а ЦИК рапортува, че не е имало съществени нарушения.

На обратното мнение обаче са опозиционните партии, които обявиха, че в много региони е имало груба намеса на местната власт както в процеса на гласуване, така и по време на предизборната кампания. Либералните партии останаха почти без подкрепа не само заради безпрецедентния административен натиск върху тях, но и поради собствената им апатия, смятат експерти.

В битката за Московския парламент единствено руската комунистическа партия успя да вкара трима депутати. Останалите 32 места са за "Единна Русия", което даде повод на Юрий Лужков да заяви днес, че няма никакво намерение да се отказва от кметското кресло, което заема вече 17-та година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени