Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови мотиви към жалбата срещу ратификацията на Договора от Лисабон в чешкия Конституционен съд

\n Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
\n
Нови мотиви към жалбата си срещу ратификацията на Договора от Лисабон ще внесат в чешкия Конституционен съд до края на седмицата групата сенатори от гражданските демократи. Това пише в днешния си брой изданието "Лидове новини".

Чехия е последната страна-членка на Европейския съюз, която все още не е ратифицирала договора за реформа на европейските институции. Тези въпроси и предложенията на президента Вацлав Клаус за допълнителни гаранции ще бъдат основните въпроси по време на разговорите по-късно днес в Брюксел между председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и чешкия премиер Ян Фишер.

Допълнителните мотиви на сенаторите ще забавят насрочването на датата за гледането на жалбата. Това прогнозира генерелният секретар на Съда в Бърно Томаш Лангашек. Петнадесетте съдии имаха готовност да обявят дата на откритото заседани още следващата седмица преди изтичането на едномесечния срок от внясянето на жалбата на 29 септември.

Сенаторите не обявяват какви точно ще бъдат допълнителните мотиви, но сенатор Иржи Обелфалцер обяви още при внасянето на жалбата в деловодството на съда, че се очакват такива и те ще се отнасят за членове на Римския договор и задействането на Договора от Лисабон. Друг сенатор Петер пакоста коментира за чешкото издание, че подробностите ще бъдат публично оповестени след внасянето на допълнителния материал в Конституционния съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна