Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 спортни бази вече ще се стопанисват от Министерството на спорта

През зимата зала Фестивална ще бъде затворена за ремонт
Над 15 спортни бази, които досега се стопанисваха от студентските дружества "Академика 2000" и "Академика-спорт", преминават от Министерството на образованието, младежта и науката към активите на спортното ведомство. Въпреки смяната на собствеността базите ще продължат да се ползват приоритетно за обучение на студентите, като няма да се пречи на учебните програми и часове.

Министър Свилен Нейков съобщи, че вече са започнали разговори с Министерството на отбраната за преминаването на спортните им бази към ръководеното от него ведомство. До 30 октомври е срокът за изчистването на въпросите около военните спортни съоръжения, а на 11 ноември се очаква придложението за прехвърляне на собствеността на бъде внесено в министерсия съвет за гласуване. 

Св. Нейков: "В общественото пространство започнаха да се забелязват
негативни оценки за преминаването на двете дружества към спортното министерство. Нормално е спортните бази да минат под наше ръководство. Те трябва да се използват по предназначение, а не да бъдат преотдавани и да се превърнат в молове или други предприятия с друго предназначение. Във връзка с тези две спортни дружества имаме подкрепата и на други институции, свързани с университетския спорт. Ние по
никакъв начин няма да попречим на учебните програми и часовете в
университетите, програмите за ученически и студентски спорт. Но
извън тези часове искаме базата да бъде използвана по предназначение. Ще се опитаме да прекратим всякаква друга дейност, която се прикрива зад студентските спортни мероприятия.
Сега всичко ще премине под ревизия на Държавна финансова инспекция. Докато не получим пълните документите от нея, всичко в базите ще си продължава да си работи, както е досега. Вчера бях на посещение в спортната зала на стадион "Академик", където се извършват ремонтни дейности и искам да подчертая, че в баскетболната зала се слага супер модерна настилка, съобразена с всички стандарти. Казвам това, защото искам да ви напомня, че
на тази настилка ще играят студенти, прави се за тях, а не за федерацията"

В същото време министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова подчерта, че се прави първа към ефективното използване на спортните бази по предназначение.

Фандъкова: "Грижата и отношението на правителството на Република България към спорта се показа още като се създаде министерство, което показва сериозното ни отношение. Първо мислехме сами да направим проверка на базите преди процедурата по преминаването им към
спортното министерство, но след това взехме решение да го направим съвместно, защото е редно този, който ще ги управлява да извърши и проверките. Ще продължим да работим заедно, защото Министерството на образованието има отношение към спорта. Говорили сме с някои университети да се подобри спортната база и да се върне организирането на студентските игри. Много от университетите нямат собствена база и в по нататъшните ни действия ще се опитаме да усъвършенстваме този процес на оптимизиране на базата"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!