Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Част от фискалния резерв може де бъде депозиран в търговски банки при по-изгодна лихва

Част от фискалния резерв, който е 8 милиарда лева, може де бъде депозиран в търговски банки при по-изгодна лихва. Това предложи министърът на финансите Симеон Дянков. Според него, парламентът трябва да реши как да се изразходват натрупаните близо 700 милиона лева в БНБ като резерв на Здравната каса. Това е значителна сума на фона на големия дефицит, към който касата върви, коментира Дянков.
Симеон Дянков: Вие знаете в момента какви са депозитите на търговските банки. Да кажем, пак да сме консервативни, 6%. 5,5% по 8 милиарда, да не е 8 милиарда, да е 2 милиарда или 3 милиарда, това си е една сума, който спокойно може да закърпи дупката в здравеопазването.

Дянков заяви отново, че подкрепя идеята всички приходи от здравни вноски да отиват за здравеопазване, а не както е досега, да се ползват 6% от бюджета на Здравната каса, докато останалите две на сто да са замразени в БНБ.
Симеон Дянков: За в бъдеще аз се надявам, че ще се решава въпросът, за да е ясно на българите, като плащат вноски, те са 8%, всичките им отиват за здраве.

Противно на очакванията, проектобюджетът за 2010 година няма да влезе в МС тази, а следващата седмица, каза финансовият министър. Идните дни предстои нов кръг разговори със синдикати и работодатели и пак с отделните министерства.

По публикацията работи: Никола Миладинов; БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна