Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Иран ще се гледа делото срещу български шофьор на камион, арестуван за трафик на наркотици

Днес в Иран се очаква заседание по делото срещу 55-годишния български шофьор на камион Живко Русев, който бе арестуван за трафик на наркотици. Според иранските закони, ако бъде признат за виновен, сънародникът ни може да получи смъртна присъда.


Живко Русев беше арестуван през септември миналата година в град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците, но новината за залавянето му стана известна у нас едва през януари. В камиона му бяха открити около 130 кг хероин. Шофьорът твърди, че не е знаел за стоката.

Първото заседание през юни бе отложено, за да може прокуратурата да събере още доказателства по случая. Не се знае дали днес срещу Русев ще има официално повдигнато обвинение, или делото отново ще бъде отложено. Иранският закон предвижда смъртно наказание дори за притежанието на 1 г наркотик.

Българските власти обявиха, че оказват пълно съдействие на сънародника ни.

"По време на самото съдебно слушане там ще присъства представител на посолството, адвокат, който е поел защитата. С огромен опит специално в този вид наказания. Очакваме един справедлив и честен процес. Вярваме в презумпцията на невинността", заяви говорителят на МВнР Драговест Горанов.

Около 300 български граждани са задържани или изтърпяват присъди за трафик на наркотици в различни точки по света. В Иран обаче съдебната система е изключително сурова, като смъртното наказание е честа практика. Редица правозащитни организации поставят ислямската република в дъното на класацията от държави, спазващи човешките права.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна