Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълженията на спортните федерации и наематели към НСБ са 1 826 000 лева

20 процента от 23-те спортни обекта, които принадлежат на Национална спортна база - ЕАД, са в добро състояние и могат да получат оценка между 4,5 и 5 по шестобалната система, на останалите може да се постави между 2 и 3. Това обяви месец след встъпването си в длъжност Петър Божилов,изпълнителен директор на НСБ: "Наследили сме дългове в размер на 1 826 000 лева от наематели на наши обекти и от федерациите. От тази обща сума парите, които ни дължат федерациите са в размер на 980 000 лева."

След оглед на спортните бази е направена организация за тяхнатареконструкция и модернизация. Всичко ще се съгласува с ръководствата на федерациите, за да има пълна прозрачност. Строителните работи в "Спортпалас" са започнали през май тази година от предишното ръководство на НСБ, т.е. едва два месеца преди края на мандата. До момента за инвеститорски контрол и за строително-ремонтни работи са усвоени 3 749 000 лева от "Главболгарстрой" и от подизпълнителя фирма "Онтарио". Стадионътобаче е с размери, които не позволяват да се играят официални футболни срещи там, баскетболната площадка е с асфалтова настилка, осветлението в трите зали не е подходящо за тренировъчен процес, лекоатлетическата писта е 333 метра, а не 400, басейнът е плитък - това е констатирала проверката. Идеята на новото ръководство на НСБ е на мястото на сегашния хотел да се изгради нов на два етажа. Водят се преговори с Община Варна да се отпусне територия, за да се разшири стадионът и да бъдат изградени 8 коридора на лекоатлетическата писта. Свлачището в района не е заплаха за "Спортпалас", защото спортната база е изградена върху скала.

Ремонт ще бъде направен на високопланински спортен комплекс "Белмекен", където ще се ремонтира покривът на сградата, ще се сменят дограмата и фаянса в столовата, а в спортните зали ще се вкарат нови уреди според изискванията на федерациите.

Предстои козметичен ремонт за отстраняване на течовете между секторите на Националния стадион "Васил Левски". Необходимо е да се закупи нова техника за терена на стадиона, която струва около 90 000 лева.На всички бази, към които има реституционни претенции, за момента няма да се избързва с ремонтни и строителни дейности. Натози етап проблеми, свързани с реституция, имат комплекс "Диана", "Спортпалас", Юнашкия салон във Варна, национална гребна база "Пчелина".

Петър Божилов каза, че ръководството на Националната спортнабаза разработва нови проекти за стадион "Юнак", конна база "ХанАспарух" и за колодрума.

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени