Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители поискаха държавата да се ангажира с проблема на наркозависимите

Родители на наркозависими младежи от Габрово поискаха държавата реално да се ангажира с решаването на проблемите с разпространение на дрога. В обръщение до народните представители те настояват за законодателни промени и за адекватно и достъпно лечение на зависимите.

Държавата трябва да признае, че проблемът съществува, смятат родителите, тъй като официалната статистика не отчита размерите му. Те предлагат училищните лекари да бъдат възстановени и да имат право да тестват учениците, за които се съмняват, че употребяват дрога. Майките настояват За спешни законодателни промени, които да регламентират лечението на непълнолетни с доказана зависимост и очакват държавата да осигури адекватно и достъпно лечение в специализирани клиники.

Това, което осигурява зависимите, е една пътека, която те получават в лечебно заведение. Родителите си ги прибират. Най-упоритите изтрайват три дни и се връщат към наркотика. Това са пари, които се дават и които предварително се знае, че са дадени напразно, посочват родителитте на наркозависими. Те настояват и за създаване на действаща програма за заетост на тези, които се лекуват.

По публикацията работи: Велина Махлебашиева - кор. на БНР в Габрово

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна