Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Груби нарушения в Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив

Груби финансови нарушения в Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив са открити при ревизия за дейността на предишното ръководство. Заради тях лечебницата трябва да изплати над 2 милиона лева до края на годината, което затруднява допълнително финансовото състояние на дружеството. Докладът от ревизията е изпратен до Агенцията за държавен финансов контрол и до Пловдивската окръжна прокуратура за последваща проверка и търсене на отговорност.

Проверяващите са установили, че екипът на доц. Баташки, използвал над 1 милион и 600 000 лева от държавната субсидия за покриване на задължения вместо за оборудване. Финансовата ревизия е констатирала, че е изтеглен кредит от 4 милиона лева, без за това да е имало разрешение от здравния министър. Засечени са и неизгодни договори за наем на апаратура, като със сумите само за една година е било възможно закупуването на необходимата медицинска техника.

Заключението е, че нарушенията са довели до увеличаване на дълговете на болницата. Общият размер на краткосрочните задължения за първото 6-месечие е 35 милиона и 640 000 лева, а просрочените дългове са 10 милиона лева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.