Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Бързото връщане на ДДС е най-силната антизкризисна мярка

Бързото връщане на ДДС на фирмите е най-силната антикризисна мярка, смята председателят на икономическата парламентарна комисия и и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

 На среща с представители на международни консултантски фирми той изрази сериозна тревога от това, че предложените от Синята коалиция съкратени срокове за връщане на ДДС не срещат подкрепа в НС: Някои спомагащи текстове бяха подкрепени, като лихва при забава. Бизнесът ще получава лихва, когато се забавят парите. Това не е достатъчно. В условия на криза да не връщаш парите на едни хора, е глупаво.

Според Мартин Димитров, срокът за връщане на парите трябва да бъде съкратен от 6 месеца на един, а в случаите на забавяне фирмите трябва да бъдат компенсирани: Няма логика за едните да име глоби, санкции, когато държавата се забавя – нищо. Защото е държава. И това е много важен урок за цялата администрация. Когато не си свърши работата в срок, трябва да има санкция.

Според Димитров, и Законът за обществените поръчки трябва да бъде променен, тъй като сега позволява фаворизирането на определени фирми.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.